Nasz serwis używa plików cookies, aby lepiej spełniać Państwa wymagania. Szczegółowe informacje o plikach cookies można znaleźć w naszej Polityce Prywatności. Kontynuując przeglądanie serwisu bez zmian ustawień przeglądarki akceptują Państwo zapisywanie plików cookies.

Polska wersja językowa Angielska wersja językowa Niemiecka wersja językowa

Zimowi goście

Jesteśmy przyzwyczajeni do myśli, że ptaki na niesprzyjający okres zimy, przenoszą się do „ciepłych krajów”. I słusznie,   ale są wyjątki. Gdy za oknem mróz i śnieg  przylatują do nas np. jemiołuszki.

Jemiołuszki, fot. Ewa Wnuk Gławdel
Ojczyzną jemiołuszki zwyczajnej jest głównie północna i wschodnia część Finlandii oraz północna Rosja. Najwięcej przedstawicieli tego gatunku żyje w krajach skandynawskich. Do wędrówki zmusza ptaki brak pokarmu i sroga zima. Skandynawskie jemiołuszki migrują podczas zim w kierunku południowo-zachodnim (do Francji i na Bałkany). Podczas wędrówek zaglądają również do naszego kraju. Jeśli znajdą wystarczającą ilość pokarmu, zatrzymują się na dłużej. Na drzewach pojawiają się, liczące kilkadziesiąt osobników, stada ptaków.
Często się zdarza, że jeszcze przed ich zobaczeniem, udaje się usłyszeć charakterystyczny wibrujący śpiew, zdradzający miejsce obecności skrzydlatej gromadki ( https://www.glosy-ptakow.pl/jemioluszka)
Tak było tym razem, gdy rozkrzyczane  stadko objadało jemiołę z drzew w okolicy dyrekcji DPN.

Tekst: Ewa Wnuk Gławdel, DPN


Drukuj
YouTube Facebook Instagram
Unia Europejska app app Bądź bezpieczny Park Dzieciom

Szukaj

Galeria

  • Storczyki, fot. Marcin Bielatko
  • Drawa, fot. Marcin Bielatko
  • Perkoz dwuczuby, fot. Marcin Bielatko
  • Czapla siwa, fot. Marcin Bielatko
  • Rzeka Drawa- Jesień, fot. Marcin Bielatko
  • Wyspa "Lech" na jez. Ostrowieckim, fot. Marcin Bielatko
  • Bielik, fot. Marcin Bielatko
  • fot. Józef Borsuk
  • Stara Węgornia, fot. Marcin Bielatko
  • Łabędź niemy, fot. Marcin Bielatko

Newsletter

Będziemy informować Cię o nowościach w serwisie oraz ważnych wydarzeniach w Parku.

Kontakt

Drawieński Park Narodowy,
ul. Leśników 2, 73-220 Drawno,

tel.: (095) 768 20 51,

       (095) 768 20 52

fax: (095) 768 25 10

email: [email protected]